ALZHEİMER
Bunama hastalıklarının arasında en hızlı ilerleyen hastalıktır Alzheimer. Beyindeki hücreler yaşın ilerlemesi ile birlikte olması gerekenden çok daha hızlı ölür. Beyin hücre ölümüyle giderek küçülür, büzüşür. Hastalık küçük unutkanlıklarla başlar. Işığı kapatmayı unutma, yemeği ocakta unutma gibi olaylar zamanla günlük yaşantısında on dakika öncesini hatırlamamaya başlar. Ancak geçmişe ait anıları canlıdır. Bu ailesi ve yakınları için yanıltıcı olabilir, günlük yaşantısında unutkanlığı artan yaşlılarda aile belirtileri önemsemeli ve bir uzmana başvurmalıdır.
Belirtiler
Belirtileri arasında evden yalnız çıktığında evin yolunu bulamama, sevdiği şeylerden ve uğraşılarından vazgeçme, evin içinde eşyaların yerini karıştırma, daha öncesinde olmayan davranışlar sergileme sayılabilir. Gençlerde görülen unutkanlıkların nedeni daha çok stres, depresyon, yaşam tarzından kaynaklanan ruhsal sıkıntılar kaynaklanır. Hastalığın neden kaynaklandığı tam olarak çözülebilmiş değildir. Ancak etkili olduğu düşünülen nedenler vardır. Yapılan araştırmalar geçmişte ciddi kafa darbesi yaşayan, ağır depresyon, yüksek kolesterol, tansiyon yüksekliği olan, eğitim düzeyi düşük olan kişilerin daha sık bu hastalığa yakalandığını gösteriyor.
Evreler
Alzheimer hastalığını üç evrede inceleyebiliriz. İlk evrede yakın geçmişe ait hafıza kaybı, kararsızlık, kelime bulmada güçlük çekme, mekânlarda tanıma güçlüğü gibi belirtiler hafif olarak kendini gösterir. İkinci evrede günlük aktivitelerini yapmada engeller ortaya çıkmaya başlar. Bellek problemleri belirginleşir, en yakınındaki kişilerin isimlerini unutur, dışarı kendi kendine çıkamama ve yolu kaybetme başlar. Hasta, birine ihtiyaç duymaya başlar. Son evrede tam bağımlılık evresidir. Beslenme güçlüğü, yürüme güçlüğü, idrar kaçırma ve belirgin davranış bozuklukları oluşur. Hasta ağzındaki yemeği yutmayı bile unutabilir. Hastalığın evresi arttıkça bakımı da zorlaşmaktadır. Hasta yakınlarının da psikolojik destek alması önerilir. Günümüzde her 300 kişiden 8’i bu hastalığa yakalanmaktadır. Önümüzdeki yıllarda bu sayının artacağı görüşünde olan çok sayıda uzman vardır.