Sağlık

Rahim Ağzında Yara (Servikal Erozyon) Neden Olur?

Rahim Ağzında Yara (Servikal Erozyon) Neden Olur? Jinekologların en sık karşılaştıkları rahatsızlıklardan biri olan, servikal erozyon olarak adlandırılan rahim ağzında(servixte) yara oluşumunun nedenleri nelerdir?

Rahim Ağzında Yara (Servikal Erozyon) Neden Olur? Rahim ağzında yara probleminin birçok nedeni olabilir. Bunlardan bazıları; Vajinal enfeksiyonlar, doğum sırasında olan ya da doğum dışındaki travmalar ve bazı rahim hastalıklarıdır. Bunların arasında en çok vajinal enfeksiyonların rahim ağzında yaraya neden olduğu görülmüştür. Çoğunlukla Klamidya,Trikomonas ve Gonore gibi enfeksiyonlar rahim ağzı yaralarına sebep olurlar. Servikal erozyon nedenleri arasında; Sık cinsel ilişki, hormonal değişiklikler ve prezervatif üzerinde bulunan kimyasallar ve sık sık vajinal duş yapılması da bulunur.

Rahim Ağzında Yara Belirtileri Nelerdir?

Rahim ağzındaki yaralar bazen hiçbir belirti vermeyebilir. Bazen kokusuz ve kaşıntısız akıntının çok fazla olması rahim ağzında yara olduğuna işaret edebilir. Oluşan yara çok büyükse cinsel ilişki sonrası kanama görülebilir.

Rahim Ağzında Yara Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Genellikle jinekolojik muayene ile yaralar tespit edilebilir. Sonrasında mutlaka bir smear testi yapılmalıdır. Büyük yaralara biopsi yapılması gerekir. Biopsiden önce kolkoskopik inceleme yapılmalıdır. Kolkoskopi, biopsi alınacak bölgenin belirlenmesi, rahim içinin  temizlenmesi ve incelenmesi işlemidir. Biopsiyle alınan parçanın, patoloji laboratuvarlarında incelemesi yapılır ve bir uzman tarafından tanısı konur.

Rahim ağzında yara tedavisi için ilaçlar yeterli olmayabilir. Tedavi şekli, rahim ağzındaki enfekte olan ve yıpranan dokunun alınarak, yaralı dokunun yeniden rahim ağzı epiteline uyum sağlaması ve onarılması yönündedir. Bu yöntemler; Yaranın yakılması(koterizasyon), ya da yaranın dondurulması(kriyoterapi) ve laser işlemleridir.

Yaranın Yakılması (Koterizasyon)

Rahim yaralarında en çok uygulanan tedavi yöntemidir. Smear testinden temiz sonuç çıktıktan sonra koterizasyon yapılabilir. Rahim ağzındaki yara elektrokoter denilen bir cihaz yardımıyla ısı verilerek yakılır. Yaklaşık 4-5 dakika süren ve lokal anestezi ile yapılabilen bir işlemdir. İşlemden sonra hasta çok rahat bir şekilde normal hayatına devam edebilir. Cinsel ilişki, havuza ve denize girmek 4 hafta yasaktır. Yakılan doku 6-8 hafta içerisinde iyileşebilmektedir.

Yaranın Dondurulması (Kriyoterapi)

Bu yöntemde kriyo denen cihaz kullanılır. Cihaz ile Nitrojen oksit gazı verilir ve bu sayede rahim ağzında bulunan yara -190 derecede dondurularak harap edilir. Ağrısız bir işlemdir ve muayene şartlarında uygulanabilir. Lokal anesteziye ihtiyaç duyulmaz. Yaklaşık 5 dakika sürer ve işlem sonrasında cinsel ilişki, havuza ve denize girmek 1 ay yasaktır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu