Rutinde Yapılması Gerekli Olan Sağlık Kontrolleri Hangi Sıklıkla Yapılmalı
Rutinde yapılması gerekli olan sağlık kontrolleri hangi sıklıkla yapılmalı, sonuçları ne anlama geliyor, nasıl yapılmalı gibi sorular koruyucu hekimlik kapsamında, sıkça sorulan sorulardan olmaktadır. Verilebilecek en uygun cevap ise varlığını bildiğiniz bir hastalığınız var ise bu konuda uzman hekimlere başvurarak, hastalığın seyrini dikkatli şekilde takip etmelisiniz. Bazı belirtiler ile kendini belli eden hastalıklara ise erken tanı koymak amacıyla, sağlık kontrollerine gidilmeli ve gerekli araştırmalar dikkatli şeklide yapılmalıdır.
Varlığı Bilinen Hastalıklarda Kontroller
Kalp ve damar hastalıkları, tansiyon, diyabet, işitme ve görme bozuklukları, kanserler, gebelik, hormonal sorunlar ve üreme sorunları gibi, süre gelen ve hayatını bu hastalıklar ile geçirmek zorunda olan kişiler vardır. Bu hastalıklar ile yaşamak zorunda olanlar, rutin sağlık kontrollerini aksatmadan sürdürmeli ve hastalıklarını stabil ya da geriler şekilde kontrol altına almalıdırlar. Hayatı olumsuz şekilde etkileyen sorunlar ile yaşamak zorunda olanların, kontrollerini doktorlarının tavsiyeleri üzerine yapmaları en uygun olandır. Diyabetlilerin şeker ölçümleri, tansiyon hastalarının haftalık ve günlük tutmaları, kanser ile mücadele edenlerin, kan ve diğer testlerini sürekli şekilde rutin olarak yapmaları gerekmektedir.
Varlığı Bilinmeyen Hastalıklarda Kontroller
Bazı hastalıklar, kişilerde risk faktörleri sebebiyle gizli kalır ve ani şekilde ortaya çıkabilir. Kalp hastalıkları ve ileri seviye kanserler bu hastalıklara en iyi örneklerdir. Riskli gurubu oluşturanlar için, kriter olarak ilk akla gelen, genetik geçmiştir. Ailesinde yüksek tansiyon hastalığı yaygın olan kişi, ileriki yaşlarda düzensiz hayat ve beslenmeden dolayı bu hastalığa yatkınlık gösterir. Özellikle, ailesinde kalıtsal hastalıklar olanlar, rutin kontroller ile hastalığın erken seviyelerindeki belirtileri ile teşhisini kolaylaştırarak, geri dönüşü olmayan durumlar oluşmadan, tedavi edilmesi sağlanabilir. Rutinde yapılması gerekli olan sağlık kontrolleri hangi sıklıkla yapılmalı, her konuda farklılık gösterse de, yılda bir kan tahlilleri ve genel muayeneler, koruyucu hekimlik adına yeterli kabul edilmektedir.