Sağlık

Erken Doğum Nedir, Belirti ve Nedenleri Nelerdir?

Erken Doğum Nedir, Belirtileri Nelerdir? Preterm doğumlar, son adet döneminden sonra 37 haftaya kadar olan doğumları içerir. Tek çocuk bekleyenlerin yüzde 10’unda görülmekle birlikte ikiz gebeliklerde bu oran artmaktadır. 17 yaş altında ve 35 yaş üstünde hamile kadınlarda erken doğum riski vardır.

Erken Doğum Nedir, Belirtileri Nelerdir? Anne karnında 9 ay 10 gün her bebek için ideal olsa da, her şeye rağmen erken doğum gerçekleşmektedir: Tıpta ve ülkemizde son yıllarda yaşanan gelişmeler sebebiyle, daha fazla prematüre bebek dünyaya gelmektedir. Prematüre bebekler için yaşam sınırı birkaç yıl öncesine kadar 27 hafta iken şimdi bu sınır 24 haftaya kadar indi. Bununla birlikte, prematüre bebeklerin önemli bir kısmı, tam olarak hazır olmadan önce dünyaya geldiği için doğumun olumsuz sonuçlarını yaşamaktadır. Bu nedenle, dünyanın dört bir yanındaki kadın doğum uzmanları, prematüre bebeklerin birkaç hafta hatta gün sonra doğmasını sağlamak için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. Araştırmalar, geciktirilen her gün bebeklerin hayatta kalma şanslarının arttığını gösteriyor. Ancak hala erken doğum yapan birçok kadın var ve normal gebelik süresi 37-40 haftadır. Gebeliğin 37. haftasından önceki doğumlara erken doğum denir.

Prematüre Bebek Neden Erken Doğar?

Bebeklerin erken doğmasının tek bir nedeni yoktur. Bunun birçok nedeni olabilir. En önemli sebeplerden biri çoğul gebeliktir. Rahim içi ya da dışı enfeksiyonlar, çoğul gebelikler, amniyotik sıvı fazlalığı, rahmin yapısal anormallikleri, genetik faktörler, rahim astarında kanama, doğumu tetikleyen fizyolojik mekanizmaların erken aktivasyonu erken doğumun nedenlerinden bazılarıdır.

Kimler Risk Altında?

Erken doğumda bilinmeyen birçok faktör olduğundan tüm gebeler bu risk açısından değerlendirilmelidir. Bununla birlikte, bazı hamile kadınların bu durumu geliştirme riski çok daha yüksektir. Yüksek riskli gebeler şu şekilde gruplandırılır:

* 17 yaş altı, 35 yaş üstü kadınlar

* Birden fazla bebek bekleyen kadınlar

* Düşük veya erken doğum yapmış kadınlar

* Bulaşıcı hastalıkları olan kadınlar

* Zayıf kadınlar

* Sigara kadınlar

* Gebelikte vajinal kanama sorunu olan kadınlar

* Stres ve yoğun çalışma koşullarında yaşayan kadınlar

* Sosyoekonomik durumu düşük kadınlar

Erken doğumu tespit etmek ve önlemleri almak çok zor değildir. Annenin kilosu ve yaşı ideal aralıkta olmalı, sigara ve diğer kötü alışkanlıklardan kaçınılmalıdır. Doğum belirtileri başlamadan önce birçok kadında bazı belirtiler gözlemlenmektedir. Bel ağrısı, artan vajinal akıntı, vajinal kanama ve su geldiğinde doktora başvurmak erken doğumun önlenmesinde önemli bir rol oynar.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu