Sağlık

Diyabet Nedir? Diyabete Neden Olan 3 Etken!

Diyabet Nedir? Diyabete Neden Olan 3 Etken! Diyabet hastalığı diğer adıyla şeker hastalığı günümüzde sıklıkla görülen hastalıklardan birisidir.

Diyabet Nedir? Diyabete Neden Olan 3 Etken! Diyabet hastalığına sahip Ülkemizde kayıtlı 7 milyon diyabet hastası bulunmakta olup, 40 yaş üstü her 5 kişiden 1’i ve 60 yaş üstü 3 kişiden 1’i diyabet hastasıdır.

Dünya Sağlık Örgütü bu verileri analiz ederken, Türkiye’nin 2035 yılına kadar dünyada en fazla diyabet hastası olan ülkeler arasında yer alacağını tahmin ediyor.

Diyabete Neden Olan Etkenler

Fazla Kilo: Vücutta aşırı yağ birikmesi anlamına gelen obezite, şeker hastalığına yol açan başlıca etkenlerden biridir. Bu nedenle şeker hastalığından korunmanın ilk kuralı fazla kilolardan kurtulmaktır.

Hareketsizlik: Egzersiz, insülini dengeleyen en önemli faktördür ve diyabetten kaçınmak için yapabileceğiniz bir hamle seçebilirsiniz. Mutlaka oynamaya hazır tip olmak zorunda değilsiniz, bir rutininizin olması önemlidir.

Yetersiz Beslenme: Karbonhidrat ve yağdan zengin besinler hızlı kilo alımına neden olur. Düşük lif ve yüksek glisemik indeks içeren gıdaların aşırı tüketiminden uzak durmak, çoğu zaman açlığa ve besin tüketiminin artmasına neden olduğu için önemlidir. Sofra şekerinin endüstriyel bir ürün olduğu ve aşırı kullanımının gereksiz kalori alımına neden olduğu bir gerçektir. Mısır şurubu vb. Katkı maddeleri, sakatat vb. ile yapılan hazır gıdalar. Hayvansal atıklarla takviye edilmiş işlenmiş et ürünlerinin kalori ve yağ yükü beklenenden çok daha fazla olduğu için bu tür ürünler sağlıksız gıdalar kategorisine girmektedir. Öte yandan meyveler meyve şekeri içermesine rağmen yoğun lif ile alındığından fazla tüketilmedikçe zararlı değildir ancak meyve suyunu sıkmak yerine posa ile yemeye özen göstermelisiniz. Vücudun ihtiyaç duyduğu enerji, temel besinler olan proteinler, yağlar ve karbonhidratlardan sağlanır. Bu besinlerin en önemli kısmı ‘glikoz’ yani basit şekerdir.

Glikozun önemi, vücudun, özellikle de beynin en önemli enerji kaynağı olmasıdır. Vücutta insülin hormonu üretilemezse, enerji için glikoz kullanılamaz ve kan şekeri yükselir. Yaşam koşullarındaki ve beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler diyabetin yayılmasında etkilidir. Düzenli ve dengeli beslenme ilkelerini takip ederek, hareketsiz bir yaşam tarzını terk ederek diyabetten korunmak mümkündür. Diyabet tanısı alan hastalar yeterli tedavi almadığında yaşam beklentisi 8 yıl kısalıyor.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu