Sağlık

Adaçayı Faydaları ve Kullanım Şekli Nelerdir?

Adaçayı Faydaları ve Kullanım Şekli Nelerdir? Yeşil yaprakları ve kendine has kokusu ile adaçayı Allah’ın yarattığı mucize bitkilerden sadece bir tanesidir. Şöyle ki bundan 2500 yıl önce İtalyan bir tıp kitabında adaçayının ne kadar faydalı olduğunu anlatmak için” diktiysen bahçene adaçayı ne gerek var ölmeye” sözü yer almıştır.

Adaçayı Faydaları ve Kullanım Şekli Nelerdir? Antik çağ döneminde yaşayan insanlar bu bitkiyi sebze ve meyve bahçelerinin etrafına dikermiş. Bunun nedeni ise kokusundan dolayı böceklerin adaçayının etrafına gelmemesidir. Lavanta ve fesleğenin de aynı şekilde böcek kovucu özelliği vardır. Ülkemizin dört bir tarafında kolaylıkla bulunmaktadır. Kendi arasında yüzlerce çeşit adaçayı bulunur ve her bir çeşidin kimyasal yapısı farklıdır. Kokusuyla, tadıyla içinde bir sürü şifa barındıran Adaçayı faydaları nelerdir?

Faydaları ve Kullanım Şekli

Doğru kelimeyi kullanmak gerekirse Adaçayı Anadolu halkının ecza dolabı gibidir. Hasta olacağını hisseden, hastalıktan korunmak isteyen hemen adaçayı içer.

Özellikle içinde bulunan Siniol isimli kimyasal madde, kuru öksürük için bulunmaz bir şifadır.

Kokusu ve acımtırak tadı mide bulantısını şıp diye keser. Fakat hamilelik döneminde kesinlikle kullanılması önerilmez.

Bademcik şişmesi durumunda gargara yapılarak Adaçayı içilmesi çok iyi gelir.

İshali keser.

Ağızda oluşan kötü kokuyu giderir.

Dış eti sağlığı için çok etkilidir.

Özellikle çocuklar da ateş düşürücü özelliği vardır.

Grip, soğuk algınlığı gibi virüslerin neden olduğu hastalıklar da çok faydalıdır.

Adaçayı Nasıl Hazırlanır

Yapılan en büyük yanlış adaçayı yapraklarının kaynamakta olan suyun içine atılmasıdır. Oysaki, kimyasal yapısı uçucu yağlar ile doludur ve tüm şifası bu yağların içinde saklıdır. Bu yüzden adaçayı faydaları kaynamakta olan suyun içinde bütün özelliğini kaybeder.

Doğrusu ise şu şekildedir, su fokur fokur kaynatılır ve altı kapatılır. İlk sıcaklığın geçmesi için 5/10 saniye beklenir. Daha sonra adaçayı suyun içine atılır. Beş on dakika demlemeye bırakılır. Demleme sırasında mutlaka çayın üstü kapatılmalıdır. Aksi halde tüm faydası buhar olup uçup gider.

Hasta olunca şifa niyetine günde üç kez içilir, hastalıklardan korunmak için ise günde bir kez içmek yeterli olmaktadır. Özellikle salgın hastalıkların daha çok yaşandığı kış aylarında içmenizi öneririz.

 

 

 

 

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu