Eğitim & Kurs

Elektronik Mühendisliği Nedir, Ne İş Yapar?

Elektronik Mühendisliği Nedir, Ne İş Yapar? Elektronik mühendisleri geniş bir alanda çalışma yaparlar. Elektronik mühendisleri projenin tasarımı ve gelişiminden test aşamasına kadar birçok iş de görev alırlar. Bizde bu yazımızda elektronik mühendisliği hakkında merak edilenleri ele aldık.

Elektronik mühendisliği nedir? Mezunlar ne iş yapar? Sorularına yanıt verilecektir. Elektronik mühendisleri yeni ürün veya sistem tasarlamasından başlayarak tasarımların bütün aşamalarında yer alan profesyonel kişiler olarak bilinir.

Elektronik Mühendisliği Bölüm Tanıtımı

Yeni aletlerin tasarımı, gelişimi ve test aşamasını yöneten kişilerdir. Elektronik mühendisleri hayatın her aşamasında yeni teknolojik aletlerin üretiminde büyük katkısı olmaktadır. Günümüzde bu mühendislere çok ilgi artmaktadır. Bu kişiler elektronik aletlerin onarımını ve bakımını yapmaktadırlar.

Mezun Olanlar Ne İş Yapar?

Üniversitelerin elektronik bölümü mezunu kişiler çok geniş alanda iş yapmaktadırlar. Bu kişilerin birçok görevleri bulunmaktadır, bu görevler şunlardır.

  • Yeni üretilecek olan cihazların ve devre sistemlerini tasarlayarak geliştirirler.
  • Elektrik sistemlerinden oluşacak ihtiyaç ve maliyet hesabını yaparlar.
  • Elektrik aksamlarını kontrol ederek standartlara uygunluğunu kontrol ederler.
  • Elektronik cihazların kurulumunu, üretimini ve test aşamasını yaparlar.
  • Çeşitli sistemler içerisinde kullanılmaya başlanacak elektronik aletlerin çalışmasını gerçekleştirir.
  • Analog ve Dijital olan elektronik aletlerinin üretimini, bakımını ve tamir işlerini yapar.

Elektronik mühendisliği 4 yıllık lisans program olmaktadır. Türkiye’de eğitim veren bazı üniversitelerin eğitim süresi 1 yıl hazırlık olmak üzere 5 yıldır. Elektronik mühendisliğini okumak istiyorsanız Mühendislik fakültelerinin bünyesinde mühendislik bölümü bulunmaktadır. Buralara girmek için üniversite sınavından TYT, YKS ve AYT sınavlarından belirtilen puanları almanız gerekli. Yeterlilik sınavından 150 yukarı puan alanlar diğer alan sınavlarına katılabilirler. Sayısal puan türünden yeterli olan puanı alan kişiler bu bölüme yerleştirilir. Elektronik mühendisliği genel olarak Türkçe eğitim verilmekte, bazı üniversiteler İngilizce eğitim vermektedir.

Sayısal puan üzerinden öğrenci almaktadır. Bu bölümü okuyacak olan öğrencinin sayısal zeka, bazı bilgilere pratik ve hızlı cevap verme yeteneğinin iyi olması gerekir. Ders olarak ilk iki yıl içerisinde fizik ve matematik dersleri verilmektedir. İleriki sınıflarda telekomünikasyon, elektrik ve manyetik dersleri verilmektedir. Elektronik mühendisliğini bitiren kişiler kamu ve özel sektörde rahat iş bulabilirler.

 

 

 

 

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu