Sağlık

Eklem Kireçlenmelerinin Tedavisi

Eklem Kireçlenmeleri

Romatizmal hastalıklar içinde dünyada en sık görülenlerinin başında                        eklem kireçlenmeleri gelmektedir. Eklem kireçlenmelerinde yaşlanmaya bağlı olarak yükselişler görülmektedir. Bu hastalığın ortaya çıkmasında yaş haricinde de bir takım etmenler mevcuttur. Genetik özellikler, fazla kilolar, meslekler, eklem bozuklukları,  kas güçsüzlükleri,  sinirsel problemler ve bazı metabolik hastalıklar da eklem kireçlenmelerine sebep olmaktadır.
Eklem Kireçlenmelerinin Belirtileri

Eklem kireçlenmelerinin en temel belirtisi dayanılmaz ağrılardır. İlk evrelerinde hastalığa bağlı ağrılar dinlenmeyle geçebilirken, ilerleyen evrelerde ağrılar artmakta ve kişilerin hayat kalitesini düşürmektedir. Hastalığın ilerleyen zamanlarında eklemlerde şişmeler de görülmeye başlar. Eklem kireçlenmelerinin belirtileri en fazla omurga, diz, kalça ve ellerde görülür.

Eklem kireçlenmeleri ömür boyu süren şiddeti belirli dönemlerde artan ve azalan bir seyir izleyen hastalıktır. Tedavi süreci yavaş ilerleyen bir hastalıktır. Eklem kireçlenmelerinin bulunan kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak bu hastalık uygulanacak bir takım teknik ve tedavi yöntemleri ile hayat boyu kontrol altında tutulabilir ve hastalık sonucu oluşan ağrılar azaltılabilir. Ayrıca uygulanan bu tedavi yöntemleri ile çeşitli komplikasyonların gelişmesi engellenebilir.
Tedavi Önerileri

Hastalığın tedavisinde şişmanlık, doğumsal ve gelişimsel bozukluklar, mesleki riskler, eklemin aşırı kullanılması gibi hastalığı harekete geçiren faktörler önlenmeye ve düzeltilmeye çalışılır.

Tedavi sürecinde dizlik, splint, baston veya yürüteç gibi yardımcı aletler kullanılabilir.

Kireçlenmelere iyi gelen egzersizler ile hastalığın belirtileri azaltılabilir.

Fizik tedavisi alınabilir.

Eklem kireçlenmeleri ile ilgili ilaçlar doktor tavsiyesi ile kullanılabilir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu