Sağlık

Lejyoner Hastalığı Nedir?

Lejyoner Hastalığı

Halk arasında klima hastalığı olarak bilinen Lejyoner hastalığı, bakterilerin sebep olduğu bir çeşit rahatsızlıktır. Bakteriler nemli ortamlarda rahatca yaşayabilir ve üreyebilirler. Bu bakteriler klima ortamı uygun olduğu için içerisinde de kolayca yer edinebilmektedirler. Klimalarda rahatca barınabilen bu bakteriler, yayılan hava ile de insanların soluması sonucu kişiye geçebilmektedir. Özellikle büyük otellerin lobilerinde ve odalarında bulnan klimaların su sistemlerinde yer edinip aerosoller sayesinde havaya karışarak insan vücuduna doğru hareket ederler. Bünyesi zayıf olan insanlar bu hastalığa daha kolay yakalanabilmektedir.

Lejyoner Hastalık Belirtileri Nelerdir?

Legionella isimli bakterinin sebep olduğu lejyoner hastalığı zatürre hastalığına benzer belirtiler göstermektedir. Karın ağrısı, ishal, mide bulantısı ve halsizlik gibi belirtiler görülmektedir. Ayrıca bu hastalık unutkanlık ve bilinç kaybına da sebep olabilmektedir. Hastalığın şiddeti her geçen gün dahada şiddetlenerek artar. Hatta lejyoner hastalık ölümle b

Lejyoner Hastalığı

ile sonuçlanabilmektedir.

Lejyoner Hastalık Tanı Tedavi Yöntemleri Nedir?

Teşhisi zor konulabilen bir hastalıktır. Hastalıkda özel bir radyolojik bulguya rastlanılmamaktadır. Karaciğer enzimlerinde ve LDH enzim düzeyinde yükselme ve böbrek fonksiyonlarında bozulma saptanabilir. Fakat bu bulgulariçin spesifik değildir. Hekimin bu hastalıktan şüphe ederek uygun tetkikleri vermesi gerekmektedir. Balgam, kan ve idrarda bu bakterinin antijenlerinin tespiti sonucu hastalık teşhis edilmiş olur. Bakteri kaynaklı bir hastalık olduğu için antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. 3 hafta düzenli olarak kullandıkdan sonra doktor kontrolüne muhakkak gidilmelidir. Hastalığın yanlış teşhisi sonucu pensilin tedavisi uygulanabilmektedir. Fakat penisilinin hastalığı olumsuz yönde etkilediği görülünce doğru teşhis olan lejyoner hastalık belirlenir. Genellikle tedaviye yanıt kısa sürede verilir ve hasta iyleşir. Ağır seyreden olgularda ise ciddi hasarlar oluşabilmektedir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu