Sağlık

Mutfakta Kullanılan Yağların Saklanma Koşulları

Mutfakta kullanılan yağların saklanma koşulları oldukça önemlidir. Yanlış saklama koşulları, yemeğin lezzetini etkileyebilmektedir.

Yemeklere lezzet veren yağlar, yemeğin pişmesini sağlayan olmazsa olmaz bir malzemedir. Bundan dolayı doğru saklamak yemeğin lezzeti ve sağlık açısından oldukça önemlidir. Bundan dolayı mutfakta kullanılan yağların kullanım sürelerine, ne kadar süre dışarıda kalabileceğine mutlaka dikkat edilmelidir.

Yağlar Nasıl Saklanmalıdır?

Yemeklerin lezzeti açısından mutfakta kullanılan yağların saklanma koşullarına dikkat edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Örneğin zeytinyağı en uzun süre saklanabilen yağlardandır. Bundan dolayı uzun süre evde bulunmasında hiçbir sakınca yoktur. Oldukça sağlıklı olan zeytinyağını uygun koşullarda, güneş ışığına maruz bırakmadan 2 yıla kadar saklayabilirsiniz.

Tereyağı yine uzun süre saklanabilen yağlar arasında sayılabilir. Uygun koşullar altında saklanan tereyağını, buzlukta olmak kaydıyla bir yıla kadar sorunsuz bir şekilde saklayabilir ve tüketebilirsiniz.

Mısır yağı ve Ayçiçek yağı yemeklerde en çok kullanılan yağlardandır. Mutfakların vazgeçilmezi olan mısır yağı ve Ayçiçek yağı, güneş görmeyen bir ortamda saklanmalıdır. Eğer uzun süre muhafaza edilecekse cam bir şişede saklanması önerilmektedir. Uygun koşullar altında mısır yağı ve Ayçiçek yağını da bir yıla kadar saklayıp tüketebilirsiniz.

Kızartma yağlarının da ne kadar süre kullanılabileceği merak konusu. En fazla 3 kez kullanılması önerilen kızartma yağlarının doğru kullanımı da son derece önemlidir. Kurallara uyulmadığı taktirde kanserojen etkiye sahip olan kızartma yağları mutlaka güneş ışığı görmeyen bir yerde mümkünse buzdolabında saklanmalıdır. Bunun dışında kızartma yağı saklanmadan önce süzülmeli içerisinde kızartmadan geri kalan besinler kalmamalıdır. Süzülen kızartma yağı cam bir şişede buzdolabına konulduğu sürece birkaç defa kullanılabilir. Görüldüğü üzere yağların saklanma koşulları sağlığımız açısından son derece önemlidir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu